Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дейвид Дейвис: Великобритания ще продължи с плащанията към ЕС след Брекзит

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Дейвид Дейвис не каза в пряк текст, че Лондон ще плати сметката по развода, но признанието му, че Великобритания има задължения към ЕС, които ще изпълни, бяха достатъчни да се приеме, че има промяна в позицията на правителството. Те освен това са в противоречие с казаното от външния министър Борис Джонсън, че Брюксел няма да получи нищо след Брекзит. Размерът на сметката по развода, която Великобритания трябва да плати, изчислявана от някои в рамките на 80 милиарда паунда, е един от най-спорните въпроси в преговорите. 
Правителствен източник е споделил пред вестник "Таймс", че властите са готови на отстъпки, за да демонстрират, че ще сътрудничат конструктивно в името на започването на преговорите за бъдещите търговски отношения на есен, което не може да стане, ако първо не бъде уреден финансовият въпрос.  
Междувременно нов доклад на Кралския колеж в Лондон, Ранд Юръп и университета в Кембридж показва, че твърдението на премиера Тереза Мей, че излизане от преговорите без сделка е по-добро от лоша сделка, не се радва на обществена подкрепа. Повечето от анкетираните са изразили предпочитания да се приеме норвежкият модел в отношенията с ЕС.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна