Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Люис Хамилтън спечели домашното Гран при

4
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Люис Хамилтън спечели състезанието за Голямата награда на Великобритания, 10-и кръг от световния шампионат във Формула 1. Пилотът на „Мерцедес“ не остави шансове на конкуренцията и изправи публиката на крака, след като триумфира на домашната писта „Силвърстоун“. Трикратният световен шампион стартира от полпозишън и не изпусна водачеството през всичките 51 обиколки, записвайки четвъртата си победа през сезона.

Отборът свърши изключителна работа този уикенд. Колата се усещаше великолепно, екипът беше безгрешен. Гордея се с всички във фабриката. Валтери същ се представи чудесно, възстановявайки се от деветата позиция на старта. Уикендът беше просто перфектен за нас. Аз водех колоната, направих добър старт и след това усещах, че мога да поддържам дистанция с Кими Райконен, която малко по малко да увеличавам. Планирахме да спрем в 19-ата обиколка, но удължих стинта и накрая преднината ми беше прилична - към 14 секунди.. Видяхте тълпата. Подкрепата беше огромна и се радвам, че не заваля. Имаше толкова много флагове, такава енергия... Беше страхотно!, заяви след края на състезанието Люис Хамилтън.

Хамилтън финишира с близо 13 секунди пред преследвачите си - съотборникът му Валтери Ботас и Кими Райконен с „Ферари“. Четвърти завърши пилотът на „Ред Бул“ Макс Верстапен.

Водачът в класирането при пилотите Себастиан Фетел с „Ферари“ се нареди на 7-мо място. Така германецът има само точка преднина пред Хамилтън. Фетел продължава да води с актив от 177 точки, следван от британеца със 176, а трети е Валтери Ботас със 154 точки.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна