Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентарната комисия за избора на нов боен самолет иска външен анализ на методиката за класиране на офертите

Снимка: БГНЕС

Бившият министър на отбраната Николай Ненчев препоръча на парламентарната комисия за разследване на избора на нов боен самолет да изслуша и президента Румен Радев заради участието му в процедурата преди да бъде избран за държавен глава.

По време на изслушването си в комисията бившият министър на отбраната Николай Ненчев посочи, че е имало проблеми между Института по отбрана, оглавяван от Тодор Тагарев и Комисията във военно-въздушните сили, председателствана тогава от Румен Радев, докато той е бил шеф на военната ни авиация. Николай Ненчев посочи, че не е лошо да бъде изслушана и другата страна, ако Тодор Тагарев все пак бъде извикан в комисията. Ненчев припомни, че Румен Радев се е явил по делото за договор за ремонт на двигателите на МиГ-овете.

По предложение на ГЕРБ Временната комисия "Грипен" реши да поиска външен експертен анализ на необходимостта от промяна на методиката, по която е правено класирането на фирмите. Тази идея подкрепиха и от ДПС , за да може да се установи истината , както обясни Симеон Симеонов. Депутатите от БСП се въздържаха, защото според тях подобна проверка е извън обхвата на комисията "Грипен".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна