Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учени предупреждават:

Производството на пластмаса може да доведе до екологична криза

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хората са произвели 8,3 милиарда тона пластмаса от средата на миналия век насам, като около 70 процента от тях се намират в сметища или замърсяват континентите и океаните. Това сочи първият световен анализ на масовото производство, използването и изхвърлянето на пластмаса.

Изследването е установило, че пластмасата е изпреварила като количество останалите материали, създадени от човека, и има риск от трайно замърсяване на естествената среда. Проблемът е, че пластмасовите продукти обикновено се използват за много кратък период и след това се изхвърлят.

Американските учени, провели проучването, открили, че произведеното количество пластмаса ще се продължи да съществува стотици и може би дори хиляди години. Очаква се производството да се увеличили още през следващите години, поради което активисти предупреждават, че това ще доведе до екологична криза, сравнима с глобалното затопляне. 

Бързо се приближаваме към "пластмасова планета" и ако не искаме да живеем в такъв свят, тогава може да се наложи да преосмислим как използваме някои материали и по-конкретно пластмаса, обясни пред Би Би Си доктор Роналд Гайър от Университета в Калифорния, Санта Барбара, където е проведено изследването.

Пластмасата е материал с впечатляваща адаптивност и трайност. От началото на масовото й производство през 50-те години на 20 век тя е включена във всякакви продукти - от опаковките на храни до самолетни части. Нито един вид от често използваните пластмаси обаче не е биоразградим. Единственият начин за унищожаването им е чрез нагряване - при химичния процес пиролиза или чрез изгаряне.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна