Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Туск поиска спешна среща с президента на Полша

Доналд Туск
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск поиска спешна среща с президента на Полша Анджей Дуда заради приетите промени в системата на правосъдие в страната. В писмено изявление Туск, който е бивш полски министър-председател, изрази тревога за международната репутация на родината му.

Целта на срещата според Доналд Туск е да се избегне неприятно развитие, което може да доведе до маргинализацията на Полша в ЕС. Подчиняването на съдиите на правителствен контрол от управляващата партия "Право и справедливост" съсипва и без това помраченото обществено мнение относно полската демокрация, заявява Туск, който беше основен политически опонент на сегашните управляващи, преди да заеме високия пост в Брюксел.

Тези действия противоречат на европейските ценности, подлагат на риск репутацията на Полша и в политическия смисъл ни пренасят във времето и пространството назад и на изток, смята още председателят на Европейския съвет.

Това е причината за вълната от критики към Полша, отправени от Европа и целия Запад, обяснява Туск, който припомня, че отдавна не се е говорело толкова негативно за родината му.

Вчера ЕК заплаши Варшава с активирането на чл.7 от Лисабонския договор заради погазване на върховенството на закона. Той предвижда най-тежката санкция – лишаване от право на глас в ЕС, ако това решат останалите му 27 лидери, с които Туск разговаря всекидневно.

Нямаме много време и международната ситуация е наистина сериозна, предупреждава Доналд Туск и призовава полския президент Анджей Дуда, който има право на вето върху законите, да съдейства за намиране на приемлив компромис.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна