Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На първо четене:

НС отхвърли промените в Закона за училищното и предучилищното образование на БСП

| обновено на 21.07.17 в 12:11
Снимка: БГНЕС
Депутатите отхвърлиха на първо четене предложенията на "БСП за България" за поправки в Закона за предучилищното и училищно образование.
 

Едно от предложенията беше да отпадане държавното финансиране за частните училища, което според БСП създава допълнителни условия за неравенство в образованието.

Социалистите предлагаха да има държавна подкрепа за частните детски градини под формата на безплатни учебни помагала, а също така стипендии за учениците и достъп до национални и европейски програми.

Законопроектът включваше също така идеята за възстановяване на техникумите и въвеждане на правилото един общ учебник по всеки предмет за всеки клас.

Министерството на образованието не подкрепя тези предложения, посочи заместник-министър Таня Михайлова.

Промените в Закона за училищното и предучилищното образование целят качествено образование и равен достъп на всички деца до него, каза народният представител  от БСП Донка Симеонова:

Големият български революционер Христо Ботев в своето произведение "Калъп за учители“ с тъга казва: "Учителят трябва да бъде търпелив като вол, добър като агне и телесно здрав като битолски просяк“. Това ли искаме от нашите учители? Няма как да създаваш хора с позиция, когато непрекъснато си претоварен и потиснат. Не можеш да възпитаваш хора, без да бъдеш свободен.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Румяна Василева.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна