Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов закон за защита при свръхзадлъжнялост на физическите лица предлагат ОП

Снимка: БГНЕС

Нов Закон за защита при свръхзадлъжнялост на физическите лица предлагат от "Обединени патриоти". За да се позове на защитата за частния фалит, човекът трябва да е работил през трите години от последните пет. Предвидената в закона защита е за срок от десет години и при обявяването й съдът определя несеквестируемото имущество и доходите на физическото лице. Предлага се от момента на обявяването на частния фалит да спрат да текат всички наказателни лихви, неустойки, които биха могли да бъдат предявени от кредиторите, за да не нарасне лавинообразно дългът.

Горната граница за кредити, които могат да бъдат погасени по този начин, са от 150 хиляди лева, защото това е сумата за средноголям апартамент, обясниха вносителите. След изтичане на десетгодишната погасителна давност всички необезпечени задължения, които не са разсрочени или отсрочени от длъжника, ще бъдат погасявани.

Патриотите припомниха, че на първо четене вече има приета идея за абсолютна давност от десет години за всякакви задължения.

С инициатива за уреждане на частния фалит излезе и омбудсмана. Оттам обаче казаха, че ще изчакат да видят докъде ще стигнат инициативите на парламента. 



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна