Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Два фолклорни фестивала подготвят в Средец

Националният фестивал с песните на Комня Стоянова ще се проведе за четвърти път в община Средец. Той ще се състои на 2 септември на площада на града, обясни един от организаторите Лазар Налбантов:

Идеята е отново да популяризираме странджанския фолклор, да дадем възможност за изява на самодейни състави, на индивидуални изпълнители от цялата страна, които пеят странджански песни, имат в своя репертоар песни на Комня Стоянова, няма възрастово ограничение, явяват се от най-малките, до най-големите и има възможност всеки да се изяви.

Той  допълни, че в миналогодишното издание на фестивала са се включили над 100 участници, като очаква тази година да бъдат и много повече.

През септември община Средец ще подготви и друг фолклорен фестивал. За първа година почитателите на народните ритми, ще могат да се насладят на Национален фолклорен танцов конкурс „Ритми и багри в Странджа“. Той ще се проведе през септември и ще събере на едно място непрофесионални танцьори от цялата страна, каза Налбантов. Той уточнява, че право за участие в конкурса имат всички любители от танцови школи и състави. Важно е да се отбележи, че няма ограничение за възрастта на участниците.  Те ще трябва да изпълнят два танца, като единият задължително трябва да е странджански.

И двата фестивала  ще бъдат под патронажа на кмета на Средец инж. Иван Жабов.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна