Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вера Йоурова: Еврофондовете за Полша не могат да бъдат орязани заради промените в правосъдието

Вера Йоурова
Снимка: БГНЕС

Еврофондовете за Полша не могат да бъдат орязани заради спорните промени в правосъдието, обяви в Брюксел ресорният комисар Вера Йоурова. Тя обаче ще настоява в следващият бюджет на ЕС да бъдат поставени критерии за върховенство на закона преди да се изплащат субсидии.

Еврокомисията не може да спре парите за полското правителство, тъй като в текущия бюджет няма предвидени изисквания, свързани със съдебната система, стана ясно от Вера Йоурова:

Никога не съм казвала, че искаме да орежем парите за Полша. Не бих могла да си представя, че можем да променим в движение правилата на играта. Те важат за текущия бюджет от 2014 до 2020г.

В плановете за следващия бюджет обаче, разпределянето на средства за всички 28 страни трябва да бъде при условие, че функционира върховенството на закона – смята комисарят по правосъдието:

Имам притеснения, ако раздаваме еврофондове на държави, където има корупция и измами, но няма гаранции, че извършителите се наказват по съдебен ред.

Еврокомисията ще разгледа утре ситуацията с политическото влияние в съдебната система на Полша, която е най-големият бенефициент на пари по т.нар. кохезионна политика.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна