Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арх. Любо Георгиев: Разрушаването на паметника "1300 години България" е акт на безсилие

Снимка: БГНЕС
Моята мечта е София да бъде един страхотен град, който да привлича повече хора за живеене и за туризъм, заяви арх. Любо Георгиев - директор на ОП “Софпроект” в ефира на Радио София.

Нямаме култура за диалог в България. Много се наежваме един срещу друг и се настройваме и започваме с нагласата, че ще се скараме, заяви Георгиев. Той е категоричен, че когато става дума за културно историческо наследство неговото място е в градската среда.

Нещата, които влизат в музеи са тези, които биха били разрушени от времето, които са финни и ценни, това е смисълът на музея. В този ред на мисли, според него, разрушаването на паметника "1300 години България" е акт на безсилие.  

По думите му, това, което визията за развитие на София ще направи, е донякъде да координира и да зададе един тон на всички стратегии, които пък са важни, защото на базата на тях, инвеститорите се ориентират, къде да вложат парите си в столицата.

Включването на заинтересовани страни е другата цел на една визия, т.е. да разберем от максимално много граждани в какъв град искат да живеят, как използват сегашния град, по какъв начин искат да се включат в промяната към това по-добро бъдеще.

Георгиев обясни, че са идентифицирани седем групи теми, които ще послужат за основа за работа по създаването на визия за развитието на столицата. Първата тема е “хора” - изграждане на общности, качество на живот и т.н. друга тема е “Идентичност и култура” като тук се дискутират теми, свързани с градската идентичност и културното наследство. В темата “Транспорт и мобилност” ще се разглеждат теми, свързани с транспорта.

В тема “Околна среда” се разглеждат проблеми, свързани с градската природа, качеството на въздуха и т.н.. “Градска среда” обхваща темите, свързани с публичните пространства, градският дизайн, качеството на сградите и др. В направление "Икономика" пък се обхващат проблемите, свързани с трудовите пазари, туризъм, иновации. Последната група теми е “Управление”, където се говори за дигитална трансформация, администрация и управление на територията от гледна точка на ресусите.

Визията на София трябва да е готова до есента на 2018 г.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна