Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В прокуратурата е подаден сигнал срещу Томислав Дончев заради НДК

| обновено на 26.07.17 в 17:23
Томислав Дончев
Снимка: БГНЕС

Сигнал на граждани, подписан от Никола Митев, твърди, че вицепремиерът Томислав Дончев също е отговорен за неправомерно използваните милиони за Българското европредседателство от бившия изпълнителен директор на НДК Мирослав Боршош.  Сигналът е до главния прокурор и е бил депозиран във вторник, научи "Хоризонт" от държавното обвинение.

Нарушенията, които визират подалите сигнала, са свързани с контрола, който той не бил упражнил, когато е бил принципал на НДК - не само по отношение на целево отпуснатите за председателството 17 милиона лева, но и с други дейности на единствения засега обвиняем за аферата "НДК" Мирослав Боршош.


В сигнала се цитират прессъобщения на прокуратурата по случая, публикации в сайтове и разширени репортажи от заседанията на временната парламентарна комисия за НДК. Има и цитат от изказване на самия Томислав Дончев, че носи своята отговорност, което гражданите определят като своеобразно самопризнание, че той е неглижирал умишлено финансовите нередности, оправдавайки се с постигнати резултати в сферата на културата, чиито стойности трудно могат да бъдат измерени. Гражданите искат от Сотир Цацаров да разпореди извършването на досъдебно производство, в което да се прецени дали Томислав Дончев да бъде привлечен също като обвиняем.

От прокуратурата казаха за "Хоризонт", че сигналът все още не е разпределен за проверка.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна