Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двeте българки, задържани в Турция по подозрение в тероризъм, остават в ареста

| обновено на 28.07.17 в 10:46
Снимка: ЕПА/БГНЕС / Снимка: ЕПА/БГНЕС

Арестуваните в Турция български гражданки остават в ареста за още 24 часа, съобщи за "Хоризонт" главният секретар на МВР главен комисар Младен Маринов. Той обобщи официалната информация към този час:

По отношение на информацията за двама арестувани български граждани - майка и дъщеря, на територията на Турция - има такъв случай. На 24-ти този месец са арестувани по време на тяхната лятна почивка. Информацията, която имаме към момента е, че се намират в полицейския участък със срок за задържане, който е удължен с още 24 часа. Това е, което можем да кажем. Официално през Министерството на външните работи случаят се наблюдава. Това са данните, които към този момент можем да споделим.

Следствените действия продължават и засега не е ясно дали срещу тях ще бъде повдигнато обвинение, или ще бъдат освободени.

По време на ареста българките са били на лятна ваканция в курорта "Дидим", разположен на около 200 километра южно от Измир, а сигналът за задържането на жените - майка и дъщеря, е подаден от съпруга в посолството на България в Анкара. Местни медии съобщават, че те са били в компанията на британец, който заедно с една от жените е разследван за връзки със сирийския клон на обявената от Турция за терористична организация на кюрдските сили. Местното издание "Айдън Денге" пише, че българките са от турски произход с инициали Мира Й. А. и майка й - Веселина П. Р. А., а британецът е Джоузеф А. РСпоред съобщения от Валийството в Айдън, цитирано от вестник "Миллиет", при задържането са конфискувани мобилни телефони, компютър и електронни файлове.

Според турските медии британецът е прекарал 3 месеца в Сирия, където се твърди, че е получил военно обучение от сирийските кюрдски сили за народна защита през 2015 година, но не е участвал в сражения, след което се е завърнал на Острова. Той е публикувал в социалните мрежи снимки във военно облекло и пропаганда на силите за защита на народа. По-младата от задържаните наши сънароднички е учила право в Холандия и Великобритания, а през 2015 година се запознала с британеца чрез социалните медии. Все още не е установена вината на майката - Веселина А. 

Служител на посолството ни в Анкара е получил уверения, че състоянието на арестуваните българки е добро, съобщават от външното ни министерство. За да бъде проведен разговор с тях обаче, необходимо е отделът за борба с тероризма в Айдън да даде разрешение.

Максималният срок за задържане е 7 дни, след което трябва или да бъдат освободени, или обвинени в престъпление.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени