Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп се провали в опита да отмени "Обамакеър"

| обновено на 28.07.17 в 13:04
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Доналд Тръмп претърпя една от най-големите си законодателни загуби – така световните агенции коментират проваления пореден опит на републиканците да реформират здравната система на Барак Обама. Те загубиха гласуването в Сената с 51 на 49 гласа.

При гласуването в Сената се провали дори и олекотеният вариант на републиканците за нова здравноосигурителна система, прието с радост от протестиращите пред Капитолия. 
Според демократите целта на администрацията на Доналд Тръмп е да лиши милиони американци от здравни осигуровки и медицинска грижа. Срещу собствената си партия са гласували трима републиканци, между тях и сенатор Джон МакКейн

Трима републиканци и 48 демократи разочароваха американския народ - така американският президент Доналд Тръмп коментира в „Туитър“ провала на здравната реформа. Както казах още в началото, нека оставим „Обамакеър“ да се провали, тогава ще се справим, допълни той.

Не толкова рязък бе първият коментар на лидера на републиканското мнозинство в Сената Мич МакКонъл, автор на компромисния вариант за здравна реформа: 

Това определено е голямо разочарование. Нашите избиратели са пострадали много от „Обамакеър“. Благодаря за подкрепата на републиканците, но очевидно този път нашите усилия не бяха достатъчни.

За компромис се обяви и лидерът на демократите в Сената Чък Шумър: Можем да работим заедно, страната ни го изисква. Във всяко кътче на страната, където и да отидем, избирателите ни очакват именно това от нас. Знам, че можем да обединим усилия, защото съм говорил с колегите си от другата страна в залата. Нека си дадем шанс, заяви демократът Шумър след гласуването в Сената.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна