Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тайните на зърното разкриват на деветия по ред Фестивал на хляба

Снимка: БГНЕС

Гостите на провеждащия се за девета година Фестивал на хляба ще станат свидетели на подбора за първия български сорт лимец - с черни осили и с черни класове.

Това каза за "Хоризонт" фермерът Петко Ангелов, който ще регистрира първия нашенски сорт от древното жито в съвместна работа с Института за генни ресурси в Садово:
Направили сме необходимите постъпки и тази година ще направим официалният подбор на необходимия брой класове за стартиране на процедурата по регистрацията като това ще стане пред очите на хората, гостите, които дойдат, а някои от тях може би ще откъснат и те по един, два класа, които хората ще ги оценят от генна банка и хората специалисти. И в такъв смисъл ще бъдат съпричастни със създаването на едни от първите сортове, всъщност възраждането на един от най-старите сортове лимец, който е с черни осили.
Петко Ангелов е организатор на Фестивала на лимеца в село Рабово в Източните Родопи. Той и съпругата му произвеждат различни тестени продукти от лимеца. На тазгодишния фестивал световнопризнатият майстор Богдан Богданов ще меси и пече хляб.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна