Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Председателството е голям шанс за реализацията на трансграничните инфраструктурни проекти

Правителствата на Румъния и България ще имат съвместно заседание през октомври във Варна

Снимка: БГНЕС

България става много важен транспортен комуникационен център със своите магистрали, железопътни линии  и пристанища - това заяви премиерът Бойко Борисов във Варна, където разговаря с участниците в Летния университет на Европейските студенти демократи (EDS) - най-старата и най-голямата студентска организация в Европа.

Премиерът обясни, че председателството на Съвета на Европейския съюз за нас е голям шанс за реализацията на трансграничните инфраструктурни  проекти. След нас председател на Съвета ще е Австрия, след това Румъния и темата може да се свърже с Дунавската стратегия. По този повод през октомври във Варна ще се състои съвместно заседание между министерските съвети на България и Румъния.

Бойко Борисов посочи, че се очаква много силен период на посещения в България на европейски лидери, които ще подкрепят нашите идеи и проекти. Първото е на президента на Франция Еманюел Макрон:

На 24 август ще дойде в България, за да може сам да се убеди и да види това, което сме постигнали и това което искаме 
съответно да постигнем. До края на годината съм убеден, че и госпожа Тереза Мей ще дойде  Септември са изборите в Германия и съм убеден, че и канцлера, който ще избере германският народ, също ще дойде в България. Рахой очаквам да дойде. В края на август или септември премиерът на Полша ще дойде.

А що се отнася до приемането ни в Шенген, премиерът посочи, че ние реално сме там, като уточни:

Това е политически процес - надявам се след изборите в Германия, след като Холандия направи правителство.

Това с нищо няма да го усетите, дали сме, освен чисто политически и ей така да се похвалят политиците, че нещо са направили. Всъщност всичко, шенгенската информационна система работи в момента - гарантира и тяхната, и нашата сигурност,  добави Бойко Борисов.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна