Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОССЕ: Турция трябва да се откаже от обвиненията в тероризъм срещу журналисти

Участници в протест в защита на задържаните журналисти от в. "Джумхуриет" под надслов "Журналистиката не е престъпление" в Истанбул
Снимка: ЕПА/БГНЕС

След вчерашното решение на съда в Истанбул да освободи временно повечето от 17-те журналисти и служители на опозиционния вестник "Джумхуриет" , Турция трябва да се откаже от обвиненията срещу журналисти за подкрепа на тероризма.
Това заяви днес представителят на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа по въпросите на свободата на медиите Арлем Дезир, цитиран от ТАСС. Според него на досегашните съдебни изслушвания не са били представени никакви доказателства за престъпленията, в които са обвинени журналистите.
Зад решетките остават управителят на "Джумхуриет" Акън Аталай, главният редактор Мурат Сабунджу, разследващият журналист Ахмет Шък и коментаторът Кадри Гюрсел. По силата на въведеното извънредно положение след опита за преврат в Турция през юли миналата година те са в затвора без присъда вече повече от 9 месеца. Процесът срещу тях ще продължи на 11 септември.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна