Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четирите арабски държави, които бойкотират Катар, готови за диалог

Саудитска Арабия определи призивите за поставянето на мюсюлманските светини под международен контрол за "обявяване на война"

Доха, Катар
Снимка: БТА
Саудитска Арабия определи като "обявяване на война срещу кралството" призивите за поставянето на мюсюлманските светини на саудитска територия под международен контрол.

Бахрейн, Саудитска Арабия, Египет и Обединените арабски емирства, които бойкотират Катар, са готови за диалог за олекотяване на спора, ако Доха се съгласи на определени изисквания, предаде Ройтерс. Това заяви външният министър на Бахрейн, след среща с тримата си колеги. Необходими условия са Катар да заяви искреното си намерение да спре финансирането на тероризма и екстремизма, да се ангажира да не се намесва във външните работи на другите страни и да отговори на 13-те искания, поставени от арабските страни. 

Министърът на външните работи на Саудитска Арабия определи като "обявяване на война срещу кралството" призивите за поставянето на мюсюлманските светини на саудитска територия под международен контрол.

Искането на Катар за интернационализиране на свещените земи е агресивно и представлява обявяване на война срещу кралството, заяви Адел ал Джубейр, цитиран от телевизия "Ал Арабия". Запазваме си правото да отговорим на всеки, който работи в тази посока, добави министърът. Макар и обвиненията да са към Катар, не е ясно дали официални представители на Доха са отправяли подобни искания, отбелязва Ройтерс. Катарските власти обвиниха Саудитска Арабия, че политизира хаджа и се обърнаха към специалния представител на ООН по религиозните свободи, изразявайки опасения във връзка със затрудненията пред катарските поклонници.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна