Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция екстрадира българин след седем години в затвор за убийство, което не е извършил

Снимка: БГНЕС

След седем години в гръцки затвор за убийство властите в Атина екстрадираха български гражданин, който се оказа, че не е убил никого. Българинът Иво Богданов се върна у нас, но не напълно оневинен за престъпление, което не е извършил.

Това е един от най-явните случаи на съдебна грешка, коментират юристи, запознати с обвинението. През 2010 година двамата братя Иво и Константин Богданови са обвинени за убийство на полски гражданин само с показания на свидетели, но трупът на убития не е намерен. Адвокатите не успяват да докажат невинността на подсъдимите.

Преди две години единият от братята е освободен с подписка, но другият едва преди ден се завърна у нас. Само преди месеци предполагаемият убит поляк умира от естествена смърт в болницата в град Триполи, Гърция. Така се доказва, че убийство не е имало.

Активната намеса по случая на българския президент при посещението му в Атина доведе до прекратяване на бюрократичната процедура и Върховният съд формално оневини Иво Богданов. Към убийството има още две обвинения, които би трябвало също да отпаднат, но въпреки всичко гърците го екстрадират, за да не предяви иск за обезщетение, според адвокатите на защитата.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени