Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов и Заев подписват Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество

| обновено на 01.08.17 в 08:20
Бойко Борисов и Зоран Заев
Снимка: БГНЕС

Министър-председателят Бойко Борисов ще бъде на официално посещение в Македония днес и утре. В Скопие той ще проведе срещи с колегата си Зоран Заев, с председателя на парламента Талат Джафери и с президента Георге Иванов. Двамата министър-председатели ще подпишат Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество.

Документът е основа за трайно и устойчиво изграждане на приятелски и добросъседски отношения и ще допринесе за засилване на сътрудничеството, за разширяването на транспортните връзки и комуникации. 

Визитата на Борисов се договори при посещението на премиера Заев в София на 20-и юни тази година и е израз на желанието и политическата воля на България и на Македония да изграждат открити и добросъседски отношения. След днешното подписване на договора за добросъседство той ще влезе в сила при последваща ратификация от парламентите на двете страни. Сключва се за неопределено време. Ще може да се променя по взаимно съгласие и да се прекрати по желание на една от страните.

Документът трябва да уреди и спорни от гледна точка на историята интерпретации за събития и личности. Специална двустранна комисия ще се занимава с темата, като ще проучва автентични исторически извори, за да се оформи научно тълкуване на историческите събития.

Наличието на документа страната ни постави и като условие, за да може Македония да започне преговори за присъединяване към Евросъюза.

Премиерът Бойко Борисов подчерта:

Договор, който е изключително толериран от Европейската комисия. Това не е договор срещу никого. Това е просто договор за добросъседство между нашите две държави, тъй като България първа призна Македония
.

В македонската столица ще се подпишат и два меморандума. Първият – с ангажимент за доизграждане на жп връзката София – Скопие. Вторият – за директното свързване на газопреносните мрежи на двете страни.

От своя страна опозицията в Македония обяви в неделя, че няма да подкрепи Договора за добросъседство в парламента. В това намерение управляващите в Скопие видяха политическа "безотговорност". 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна