Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Белгиец е в списъка на Интерпол с терористи на "Ислямска държава", които могат да се върнат в Европа

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Един белгиец фигурира в нов списък на Интерпол с издирвани терористи на "Ислямска държава", които потенциално могат да се завърнат в Европа, съобщи изданието " Дерниер Йор". 24-годишният мъж е с двойно гражданство – белгийско и мароканско. Истинското му име не се знае, но е записан под псевдонима Абу Омар ал Белгики. Той се издирва от Интерпол заедно с още 172-ма терористи на "Ислямска държава".

Списъкът е бил подготвен през май и се основава на нови данни от документи на джихадистите, открити в иракския град Мосул, след като "Ислямска държава" загуби контрола и се изтегли от там. Абу Омар се е присъединил към "Ислямска държава" в Сирия през 2015 г. Досега той не е бил осъждан в Белгия, но е известен на разузнавателните служби.

Освен белгиеца, в списъка има още петима европейски граждани. В публикацията се цитират само държавите Франция и Холандия.

Останалите са предимно иракчани или сирийци, но тяхната идентичност трудно може да се установи, тъй като европейските разузнавателни агенции не разполагат с ДНК или пръстови отпечатъци на повечето от лицата.

Най-опасни в списъка са близо 20-те непълнолетни лица, допълва белгийският вестник "Хет Лаасте Нюз", като се позовава на източник от разузнаването в Мосул. Според него "Ислямска държава" е набирала невръстни младежи, откъсвайки ги от семействата. Те са идеологически индоктринирани, подготвяни за самоубийствени атентати, а за някои от тях има данни, че са прекосили границата и се намират в Турция, твърди източникът на изданието. Най-младият заподозрян терорист в списъка на Интерпол е на 15-годишна възраст.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна