Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николас Мадуро: Новоизбраното Учредително събрание във Венецуела ще поеме властта до 72 часа

Президентът на САЩ осъди "диктатурата на Мадуро" и настоя за незабавно освобождаване на опозиционери във Венецуела

Президентът на Венецуела Николас Мадуро поздравява свои привърженици след вота
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Белият дом разпространи съобщение, в което се казва, че Съединените щати ще държат президента на Венецуела Николас Мадуро "лично отговорен" за здравето и безопасността на двамата опозиционни лидери, изпратени в затвора вчера. Леополдо Лопес и Антонио Ледесма, които бяха под домашен арест, бяха арестувани, защото са планирали бягство и са нарушили забраната да правят политическа агитация. 

Новоизбраното Учредително събрание във Венецуела може да бъде свикано "до часове", каза по държавната телевизия снощи вицепрезидентът на страната Тарек ел Айсами, цитиран от Асошиейтед прес. По-рано президентът Николас Мадуро заяви, че Събранието ще поеме властта до 72 часа, но също не се ангажира с конкретна дата. 

На Учредителното събрание се възлагат огромни пълномощия да промени основно конституцията на страната и да укрепи позициите на правителството на Венецуела. Съединените щати намекнаха, че искат оттеглянето на Мадуро. Пред журналисти във Вашингтон държавният секретар Рекс Тилърсън каза, че страната му иска да създаде условия, при които или президентът на Венецуела Николас Мадуро доброволно да се откаже от пълномощията си, или властта да действа в съответствие с конституцията на страната.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна