Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За над 1 милион деца в Йемен има риск от заразяване с холера

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Над един милион недохранени деца в Йемен са изложени на риск от заразяване с холера, алармира британската благотворителна организация "Спасете децата". Холерата се разпространява чрез приема на заразена вода или храна и може да има фатален край, ако болният не бъде лекуван. Епидемията в Йемен вече е отнела живота на почти 2 000 души и според ООН близо 80 процента от децата в Йемен имат нужда от спешна хуманитарна помощ. Според организацията около 44 на сто от новите заразявания с холера и 32 процента от смъртните случаи са с деца под 15 години.

Децата на Йемен са в клопката на почти невъобразима трагедия. Те са атакувани от всички страни. Децата са изключително недохранени. В цялата страна милиони деца са твърде слаби, за да стоят изправени, твърде изтощени, за да ходят на училище, те умират от глад и са под ударите. Епидемията на холера отнема живота децата и на роднините им, обясни Керълайн Анинг от "Спасете децата" пред Евронюз.

В Йемен над две години бушува гражданска война, която доведе до недохранване на милиони хора. Шиитските бунтовници хуси се борят срещу правителствените сили, подкрепяни от Саудитска Арабия. Войната допълнително усложни положението в Йемен, който е една от най-бедните страни в региона, и доведе до недостиг на храна и лекарства.

Силите, които воюват в страната, носят известна отговорност, защото правят много по-трудно за нас да доставяме хуманитарна помощ. Освен това, въздушните удари от оглавяваната от Саудитската Арабия коалиция нанесоха щети на заводи за пречистване на вода, на болници и това също допринесе за разпространяването на епидемията, обясни Анинг.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна