Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Майк Пенс: САЩ ценят съюза си с Черна гора в рамките на НАТО

Американският вицепрезидент Майк Пенс и черногорският премиер Душко Маркович
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бъдещето на Западните Балкани е да бъдат част от Запада, заяви днес американският вицепрезидент Майк Пенс по време на визитата си в Черна гора. Бившата югославска република се присъедини към НАТО през юни – осем месеца след като обвини руски шпиони, че са опитали да организират преврат, за да осуетят влизането на Подгорица в Алианса. Москва отхвърли обвиненията като антируска истерия и предупреди, че ще има ответни действия спрямо враждебния курс на Черна гора.

Пенс използва посещението си в Подгорица, за да подчертае ангажимента на Вашингтон към НАТО, предаде Ройтерс. Много европейски политици смятат, че подкрепата на САЩ към европейските съюзници е разклатена, защото американският президент Доналд Тръмп критикува НАТО като принадлежаща на миналото организация и призовава за по-добри отношения с Русия.

Предавам поздрави от името на президента Доналд Тръмп, който ме изпрати тук като забележим знак за съюза, на който се радваме чрез НАТО, както и за голямото уважение, което той изпитва към Черна гора като наш най-нов съюзник. Както споменахте, НАТО се състои от големи и малки страни, но САЩ нямат малки съюзници и ние ценим нашия нов съюз с Черна гора в рамките на НАТО, каза американският вицепрезидент Майк Пенс на пресконференция с черногорския премиер Душко Маркович.

Преди Черна гора Пенс посети също Естония и Грузия.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна