Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Данък "печалба" да отпадне за прохождащите фирми, настояха от Асоциацията на малките и средните предприятия

Данък "печалба" да отпадне за прохождащите фирми, а при всяка нова нормативна регулация в икономиката, да се оценява въздействието върху дребния бизнес. За това настояха от Асоциацията на малките и средните предприятия в ефира на "Хоризонт".

Представителите на реалния малък бизнес се оплакват от липсата на мрежи за подкрепа и изискват повече ангажираност на държавата към техните проблеми.

Не са достатъчно местните центрове за бизнес подкрепа, които да им дадат консултации и идеи как могат да намерят финансиране, как да преодолеят някои юридически бариери или как да намерят партньори, казва Елеонора Негулова от Асоциацията на малките и средните предприятия. Юрий Анджекарски, който управлява малък бизнес в туризма, сподели колко би помогнала на прохождащите фирми облекчената бюрократична процедура и освобождаването поне в началния период от дейността от данък "печалба":

Ако смятаме, че една фирма, която сега започва дейност, тя би трябвало да реинвестира, и няма как печалбата от първите години да се реализира като някакъв дивидент. От тази гледна точка, ако ние искаме да подкрепяме развитието на бизнеса, ние трябва да дадем, даже не една, а две-три години, за да може тази фирма да стъпи на краката си, а не от първата година да се бори за оцеляване.

Предложенията се поставят именно сега на вниманието на Министерството на икономиката, когато се определят приоритетите и се чертаят насърчителните политики за малките и средните предприятия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени