Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разследването за руска намеса в президентските избори в САЩ напредва

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Разследването на специалния прокурор Роберт Мълър за предполагаема намеса на Русия в президентските избори в Съединените щати очевидно напредва. Според влиятелното издание „Уол стрийт джърнал“, прокурорът вече е назначил т.нар. „гранд джури“ - инструмент, който разследващите използват за призоваване на свидетели или да изискват документи в търсене на достатъчно доказателства за отправяне на криминални обвинения. Според Ройтерс работата на членовете на събраната от Мълър група вече e довела до изпращане на призовки относно среща между сина на президента и руски адвокат от миналата година.

Снощи по време на митинг в Западна Вирджиния  Доналд Тръмп коментира последните развития като каза, че цялата тема с Русия е фабрикация и е просто извинение за най-голямата загуба в американската политическа история.

Адвокат, представляващ
Тръмп, коментира, че няма информация, която предполага, че клиентът му да е разследван. Президентът неведнъж е заявявал, че разследването за възможна руска намеса в изборите от миналата година е лов на вещици. Той също е поставял под съмнение безпристрастността на Робърт Мълър. От своя страна Тай Коб, специален съветник на президента посочи, че Белият Дом е поел ангажимент за пълно съдействие на Мълър.

Междувременно в Сената бяха предложени два законопроекта, подкрепени и от ляво, и от дясно, целящи да намалят възможностите на администрацията да отстрани специалния прокурор. 
Подобна стъпка е отговор на притесненията, че Тръмп може да уволни Мълър, както през май уволни директора на ФБР Джеймс Коми. Тогава президентът посочи разследването за руска намеса като един от мотивите.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна