Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нено Димов отмени заповедта за екозона "Калиакра", която предизвика протести

| обновено на 05.08.17 в 16:50
Снимка: БГНЕС

Министърът на околната среда Нено Димов отмени заповедта за забрана на строителството в защитена зона "Комплекс Калиакра“, част от европейската мрежа "Натура 2000", която предизвика протести. Това става по нареждане на премиера Бойко Борисов. Министър Димов трябва да се срещне утре с кметовете на общините Балчик, Шабла и Каварна и с представители на инициативните комитети. 

Премиерът ще разговаря с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер във връзка със санкциите, които България ще трябва да изтърпи заради спирането на заповедта, беше съобщено още от правителствената пресслужба. 

Забраната за строителство беше издадена след преговори на министър Димов с Европейската комисия във връзка с наказателните процедури в Съда на Европейския съюз срещу България заради изградените до момента вятърни генератори, голф игрище, къщи, хотели, вилни селища в защитена зона "Комплекс Калиакра“.
Постигнатото споразумение с ЕК беше, за да не се налагат финансови санкции и милиони загуби за България, включително чрез премахване на съществуващи обекти. В позицията на министерството на околната среда се заявява, че  още с встъпването си в длъжност министър Нено Димов е обявил, че ще търси баланс между икономическото развитие и опазването на околната среда в името на повишаване на качеството на живот на гражданите.

Възникналото напрежение на Калиакра, показа нарушаване на този баланс. В тази връзка  министър Димов ще се срещне с кметовете на населените места в района на Калиакра, с представители на инициативния комитет „Да спасим Добруджа“ и със засегнатите браншови организации. Целта е да бъде обсъдена ситуацията, възникнала след решението на Съда на Европейския съюз и да се постигне възможно най-правилното решение за всички страни и за държавата.

След новината за спирането на заповедта протестите в Черноморска Добруджа бяха прекратени.  
До решението се стигна след като от вчера земеделци, рибари и представители на туристическия бранш от Крайморска Добруджа протестират срещу заповедта. Днес те блокираха за 3 часа пътя Каварна-Калиакра при село Българево.


Нено Димов заяви по-рано, че по времето на управлението на тройната коалиция е била заложена бомба по отношение на "Натура 2000" и тази бомба е дошло времето да избухне. Около 11 часа блокадата на пътя от село Българево към Калиакра беше вдигната, след като стана ясно, че министър-председателят Бойко Борисов е разпоредил да се спре изпълнението на спорната заповед. Министър Димов трябва да покани и еврокомисаря за околната среда и рибарството Кармену Вела да посети района и да се запознае в различните гледни точки.

Според премиера ситуацията е резултат от недалновидни и неправилни управленски решения на кабинета "Станишев" и тогавашния министър Джевдет Чакъров. Посочва се, че през 2006 година определянето на зоните по мрежата "Натура 2000" е било възложено на екоорганизации, а не на научни институти. Това е довело до съдебните дела срещу България и решението на Съда на ЕС, в резултат на което е издадена заповедта за спиране на строителни, земеделски и рибарски дейности във въпросните райони.

В петък протестиращите пред общината в Каварна заявиха, че ако забраната остане, поминъкът на хората в Крайморска Добруджа ще бъде унищожен: 

Политиката на правителствата е да вървят против собствения си народ. Ние имаме двориве по три, по четири декара, останали от дедите ни. Това е нашият поминък.

Това е една национализация, която искат да направят в момента управляващите. В този район препитанието е основно земята - заявиха протестиращи в Каварна, притеснени за поминъка си.

Заедно с протестиращите и вчера, и днес бяха и кметовете на трите общини, тъй като те подкрепят недоволството на населението. Новината за спирането на изпълнението на спорната заповед беше посрещната от протестиращите с аплодисменти. Те заявиха, че за тях реакцията на премиера Бойко Борисов е достатъчно основание, за да преустановят засега протестните си действия.

Междувременно в декларация до медиите БСП подкрепи гражданския протест срещу забрана на икономически дейности в Крайморска Добруджа:

Скандално е, че освен строителството, по Северното Черноморие се забранява и каквато и да е земеделска дейност и риболов на 15 километра навътре в морето - се казва в позицията на БСП.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна