Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ново сравнително изследване на БАБХ не откри двоен стандарт при храните, продавани у нас и в Западна Европа

Няма разлика в етикетите и съдържанието на хранителни продукти, показа проучването

Снимка: Мария Димитрова

Ново проучване на Българската агенция по безопасност на храните показва, че няма двоен стандарт в храните, които се продават у нас и в големи търговски вериги в Западна Европа. Изследвания на състава на храните обаче този път не са правени - изводите са на база описания в етикетите и цени. 

Агенцията е направила ново сравнително изследване на 31 продукта от търговски обекти в Италия, Франция и Швейцария. Паралелно от България са взети същите марки и видове продукти. Този път проверката включва анализ на етикетите и финансов анализ за евентуално различие в цените на храните, но без лабораторно изследване.

При сравнителния анализ на етикетите не са установени разлики. При първото изследване през юни разлики в етикетите бяха открити при 8 от 31 храни. Сравнението на цените след елиминиране на разликите от ДДС показва, че нетната стойност на 9 от продуктите е по-висока у нас в сравнение с Италия, Франция и Швейцария.

При 5 от продуктите нетната цена е една и съща. Останалите 17 храни са по-евтини в България, като разликите варират от 9 до 74 процента.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна