Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВАП проверява заповедите на МОСВ относно защитена зона "Комплекс Калиакра"

Заповедта на екоминистерството за спиране на селскостопански дейности в районна на "Комплекс Калиакра" отива в прокуратурата. Върховната административна прокуратура ще проверява дали заповедта на министър Нено Димов е законна. 

ВАП се е сезирала по публикации в медиите. Поискани са копия от административната преписка по издаване на посочената заповед и от документацията за защитена зона "Комплекс Калиакра". 

Също така са изискали материали за начина на създаването на картите и регистъра на границата на защитената зона. След проучване на съответните данни, прокуратурата ще вземе решение какви мерки да предприеме, се уточнява в съобщението на държавното обвинение. 

На сайта на Прокуратурата се посочва:

Върховната административна прокуратура (ВАП) образува преписка по публикации в средствата за масово осведомяване и предприе проверка за законност във връзка с издаване на заповед № РД-526/21.07.2017 г. на министъра на околната среда и водите, с която е въведена и забрана за разораване, залесяване и създаване на трайни насаждения на територията, плодови и зеленчукови култури, зърнено-бобови култури, листно-стъблени зеленчукови култури, кореноплодни зеленчукови култури, луковично-зеленчукови култури, маслодайни култури, влакнодайни култури, етеричномаслени култури, едногодишни или многогодишни фуражни култури на територията на защитена зона "Комплекс Калиакра" до обявяването ѝ за защитена зона, но за не повече от 2 години. 

При първоначалното проучване е установено, че защитената зона с код BG000057 е включена в списъка на проекто-защитените зони с Решение на МС № 122/2.03.2007 г.

От ВАП е изпратено разпореждане до министъра на околната среда и водите за представяне на копия от административната преписка по издаване на посочената заповед и от документацията за защитена зона "Комплекс Калиакра" в т.ч. и относно начина на създаването на картен материал и координатен регистър на границата на защитената зона.

Предстои вземане на решение относно предприемане на мерки от компетентността на ВАП след проучване на съответните данни.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна