Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Тапите в София изчезват до 15 септември, извежда в заглавие МОНИТОР. Три тапи заради ремонти очакват столичани за първия учебен ден. Движението ще остане затворено по булевардите „Дондуков“ и „Монтевидео“, като ремонтните дейности ще продължат до края на октомври. В средата на този месец ще започне и основен ремонт и разширение на булевард „Каблешков“. Реконструкцията ще струва 3,7 млн. лв. и ще бъде в участъка между булевардите „Братя Бъкстон“ и „Цар Борис III“. До 15 септември обаче ще бъдат отворени за движение мостът „Чавдар“, булевардите „Прага“, „Шипченски проход“, „Асен Йорданов“ и „Овча купел“.

Получени са сигнали, че по „Дондуков“, в участъка между булевард „Васил Левски“ и улица „Крака“, се извършват ремонтни дейности и през нощта, което пречи на спокойствието на живеещите там. Работниците обаче представили разрешително. От общината са категорични, че няма такова нещо и нощно време се работи само по булевард „Цариградско шосе“ между 4-ти и и 7-и километър, където кърпят пукнатините със специална паста. Предстои и ремонт на кръстовището на Орлов мост от 11 до 17 август, но там движението няма да бъде затваряно изцяло. Същевременно общината продължава с ремонтите и на малките квартални улици.

Виж повече

6 закъсали общини са взели безлихвени заеми от хазната, съобщава СЕГА. Шест са вече закъсалите финансово общини, които от началото на годината са получили безлихвени заеми от хазната. Към групата на Перник, Белово, Тетевен, Септември, Велинград през май се е присъединила и Сливен. Общината е получила 5 млн. лв. от финансовото министерство. Останалите пет общини са получили общо 13 млн. лв., като най-голям е заемът на Перник - 4 млн. лв. Тези местни власти са написали оздравителен план за три години напред, който финансовият министър е одобрил и на базата на него те са получили кредитите. При добро представяне е възможно парите да не се връщат на държавния бюджет. В края на миналата година финансовото министерство обяви списък с 32 общини, които са закъсали финансово и трябва в рамките на тази година да представят планове за оздравяване. Повечето от тях са малки като Симитли, Струмяни, Димово и Мизия, но има и по-големи като Видин и Кърджали. При всички тях поне по три от показателите според закона има значително превишаване на допустимите стойности.

Виж повече

Българите оптимисти за икономиката и финансите си, пише ТРУД. Домакинствата очакват финансовото им състояние да се подобри в следващата една година, като прогнозите им за 2018 година са по-малко негативни спрямо три месеца по-рано, отчита националната статистика. Потребителското доверие нараства средно с 1,6 пункта през второто тримесечие на 2017 година в сравнение с нивото от април. Градското население е по-умерено в очакванията си (+1,2 пунскта), докато при хората от селата оптимизмът е осезаем (2,8 пункта).

Виж повече

Макароните у нас по-скъпи от френските, четем в СТАНДАРТ. Редица храни в България се продават по-скъпо отколкото в Италия, Франция и Швейцария. Това показват резултатите от проверки на експерти от Българската агенция по безопасност на храните във връзка с проучване на българския и западноевропейските пазари за наличие на т. нар. двойствен стандарт при храните. Най-голяма е разликата при макаронени изделия от твърда пшеница - 50%. Между 32 и 36 на сто по-скъпи у нас са концентрирано доматено пюре и кетчуп. С по-високи цени в България са още конфитюр от боровинки, печено мляно кафе за еспресо машина, какаова напитка на прах, руло с пълнеж от крем и ягоди, светла бира, както и зехтин "Екстра върджин". При 5 от продуктите нетната цена е една и съща, или с минимално отклонение спрямо западноевропейския пазар. Останалите 17 от проверените храни са по-евтини в България като разликите варират от 9% до 74%.

Виж повече
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени