Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димов се среща до края на седмицата с всички заинтересовани от защитените зони

Снимка: БГНЕС

До края на седмицата министърът на околната среда Нено Димов ще се срещне в Каварна с всички заинтересовани страни по проекта за плана за защитените зони в района на Калиакра. Това стана ясно след днешната среща в Министерския съвет. Държавата ще продължи да търси баланс между различните интереси по казуса, обясни Димов:

Тази седмица - петък или неделя, в момента уточняваме, ще бъда в Каварна, за да говорим на тази тема, за да бъде изчистена максимално. Основният проблем е планът за управление, който трябва да бъде изработен съвместно с местните общности, с браншовите организации, които са на място, за да бъдат защитени всички интереси. 

Не е трябвало да се бърза с плана за управление, призна вицепремиерът Валери Симеонов и обеща, че ощетените собственици на земи ще бъдат компенсирани:

До края на септември ще бъдем изчакани да предприемем съответните мерки и да въведем този въпросен план, както и да направим съответния списък от мерки, които трябва да бъдат взети в изпълнение на нашето собствено решение. В противен случай - по предварителна сметка, около 1.5 милиона е първоначалната санкция, която ще зависи също и от това колко рано ще бъде въведена тази заповед.

Към днешна дата не поставен срок за разрешаване на проблема, обясни Димов: 

В рамките на тази седмица ще бъдат определени четири работни групи - по земеделието, строителството, енергетиката и акваторията. Когато установим какви са проблемите, ще видим какво е очакваното време. Представете си, че има малко конфликти и няма нужда да даваме много време. Ако има повече - естествено.

След днешната среща еколози продължават да искат оставката на министъра на околната среда Нено Димов.

Тома Белев от коалицията "За да остане природа в България" изброи нарушенията: 

Грешни прессъобщения преди 20 дена възбудиха хората, за да считат, че "Натура 2000" спира земеделието. Ами ние имаме 130 заповеди. Къде е спряно земеделието? Но това никой не излезе от Министерството да обясни и да се извини за грешката си. Очакваме, на първо място, извинение към данъкоплатците, към учените, които бяха пратени да покриват грешките на държавната администрация и да се спре това говорене срещу европейските политики. Ние държим на оставката, защото не може да се подминават по този начин тези грешки и нарушения от страна на министър Димов.

Коментарът на министър Нено Димов:

Аз не виждам друга алтернатива, освен да се намери баланс. Виждате, че днес бяха представени всички заинтересовани страни. Всички заинтересовани страни в края на краищата са в България и балансът между двата основни стълба няма начин да не бъде намерен. Баланс не означава 100 процента да бъдат удовлетворени всички искания, защото това не е възможно. Баланс означава максималните искания и максималните интереси да бъдат защитени.

Според депутата от БСП Атанас Костадинов, заповедта на министъра Димов трябва да остане в сила колкото е необходимо:

Тя трябва да е моторът, който да накара много бързо, много прецизно, а за спорните моменти - и с допълнителна международна експертиза, да се върви към приемане на интегрирания план за управление на зоните и това да не става в кратък срок - за един месец, както е по закон, а да продължи толкова, че да удовлетвори всяка една от заинтересованите страни.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна