Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германски политик иска неизползваните средства от ЕСФ за интеграция на ромите да се насочват към германски градове

Йоахим Щамп отправя остри критики към политиката на България, където няма никакво приобщаване за ромите, третирани като хора от пета класа

Снимка: БГНЕС

Средствата от Европейския социален фонд, които България и Румъния не използват за социална интеграция на ромите, би трябвало да бъдат насочвани директно към германски градове като Дортмунд и Дуйсбург, където живеят много имигранти от Югоизточна Европа. За това настоява министърът на интеграцията на провинция Северен Рейн-Вестфалия Йоахим Щамп.

Пред "Вестдойче алгемайне цайтунг" той отправя остри критики към политиката на България, където, по думите му, няма никакво приобщаване за ромите, третирани като хора от пета класа.

България трябва да разбере – ако позволи на неграмотността да се шири и занапред, проблемът ще става все по-голям, предупреди германският политик. Според Щамп, Германия може да си сътрудничи по-добре с България и с Румъния, като организира обмен на полицаи и социални работници.

Министърът на интеграцията в Северен Рейн-Вестфалия е от Свободната демократическа партия. Съществува възможност тя да участва в трипартийна коалиция с канцлера Ангела Меркел, ако ХДС спечели с достатъчно голяма преднина изборите за Бундестага идния месец.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна