Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

140 са българите - жертви на трудова експлоатация в чужбина от 2013 година досега

Снимка: БГНЕС

140 са българите - жертви на трудова експлоатация, потърсили работа в чужбина от 2013 г. досега. Статистиката е на Национална комисия за борба с трафика на хора с уговорката, че това е само върхът на айсберга. От Фондация "Анимус" припомнят, че най-често жертви на измами са хората от райони с висока безработица у нас, тръгнали да търсят работа в страни като Гърция, Чехия, Испания, Италия и Румъния.

От "Анимус" са провели експеримент, за да установят колко податливи на фалшиви оферти за работа в чужбина са българите. Те пуснали обява в интернет и я разлепили на централни места в София: 

Събиране на зелен хайвер в Дания - 130 евро на ден, обясни Надя Кожухарова. 150 човека проявили интерес към обявата, съдържаща почти всички атрибути на фалшива трудова оферта: 

Няма никакви изисквания за възраст, за умения, за предишен опит. Не се изисква владеене на език.

На всички заинтригувани от обявата било обяснено в имейл, че тя не е действителна. Ако все пак станете жертва на трафик, с цел трудова експлоатация, експертите съветват да се свържете с местните власти бързо, дори личните ви документи да са отнети от вашия работодател и да не чакате обещани и забавени от него пари, защото най-вероятно те няма да ви бъдат дадени.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна