Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Теодор Роков: "Историята в картинки" ще влезе в училище

4
Теодор Роков

Седем епизода ще включва късометражният дигитален комикс „Историята в картинки”, предназначен за деца във възрастовата група между 6 и 14 г.

Идеята за сериала, който по достъпен начин пресъздава моменти от праисторията до падането на България под османска власт е на Янко Кутин.

Замислът е епизодите в комикса да бъдат готови към 15 септември и да станат част от образователния процес. Вече има интерес от учители по история от Варна, както и запитване от Националния музей на образованието в Габрово, съобщи за РВ историкът Теодор Роков, който е сценарист и режисьор на епизодите. Част от тях вече са готови. След приключването на работата по сериала, филмчетата ще бъдат достъпни в специален канал в youtube. Ще имат мобилна версия за смартфони, таблети и лаптопи.

Как изглежда историята в картинки, ако трябва да бъде разказана на деца:

- Ще избягвам най-вече сухата фактология и терминология. В клипчетата, които сме направили до момента, много рядко използваме конкретни години или точни дати. Гледаме да не натоварваме децата с тежка фактология.

Опитвам се – лично аз, да наподобявам максимално приказка или фентъзи. Сама по себе си историята е основата на тези два стила.

Как започва една такава приказка?

- Трите епизода, които сме завършили /към дата 10 август/ винаги започват с т.нар. от нас „линия на времето” - някакъв специфичен образ или символ за епохата, който визуализира развитието на времето в нея.

Примерно, за праисторията трите подпериода ги представихме с един дълъг кокал, който е сцепен на три части. Античността и идването на гърците в Тракия бяха представени като едно копие в ролята на „линия на времето”.

Колко епизода ще включва сериала?

- По проект трябва да бъдат 7 епизода.До момента сме завършили и прожектирали три. Следващите два сценария също са готови – за идването на древните гърци в Тракия и завладяването от Рим.

Остават сценариите за епизодите за Византия и България като езическа държава. Последният епизод е посветен на Първата Българска държава след покръстването и създаването на азбуката до падането под османска власт.

Правим в момента една кампания от периодични представяния на различни места на тези епизоди. Първо беше в „Хале 3”, след това в „Социална чайна”. Предвиждаме в детския музей в сградата на Археологическия музей във Варна.

Освен подобен тип прожекции, след завършването на седемте епизода, те ще бъдат достъпни някъде свободно?

- Да, в специален канал на youtube. Основната идея е всеки да може да ги гледа и да бъдат разпространявани най-вече през мобилни устройства – смартфони, таблети и пр., а не толкова за прожекция на голям екран.


Цялото интервю с Теодор Роков може да чуете в звуковия файл:


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени