Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СГС намали на 20 хиляди лева гаранцията на Живко Мартинов за "Суджук гейт"

Цацаров не изключи делото да отиде в Специализирания наказателен съд

| обновено на 11.08.17 в 17:59
Снимка: БГНЕС
Софийският градски съд намали на 20 хиляди лева паричната гаранцията на бившия депутат от ГЕРБ Живко Мартинов, който напусна парламента заради т.нар. "афера "Суджук гейт". Магистратите са мотивирали решението си с имотното състояние на Мартинов.

В края на юли прокуратурата повдигна на ексдепутата шест обвинения, сред които принуда над прокурор, полицаи и държавен служител, и закана за убийство и изнудване.  

За свободата на Мартинов беше определена парична гаранция от 45 хиляди лева. Сумата съвпада с обявената при началото на разследването обща стойност на 4-те тона суджук, 60 килограма пастърма и филе, които бившият народен представител поискал и получил от името на премиера от добричкия бизнесмен Кирил Костов.

С мотива, че размерът на гаранцията е прекомерен, адвокатите на ексдепутата са поискали от Софийския градски съд да я намали. След анализ на доказателствата и констатацията, че сред тях няма достатъчно данни за имотното състояние на Мартинов, съдът я е редуцирал повече от два пъти. Магистратите не са се съгласили с прокуратурата, че заради високата обществена опасност и характера на извършените престъпления сумата трябва да е по-висока.

Решението е окончателно.

В същото време главният прокурор Сотир Цацаров не изключи делото срещу Живко Мартинов да е първото, което да бъде внесено в Специализирания наказателен съд.

С последните промени в Наказателно-процесуалния кодекс,  от 1 ноември този съд ще поемете делата за корупция.
 
Според "обвинител номер едно" разследването по т. нар. афера "Суджук гейт" е в доста напреднала фаза и ще приключи до края на октомври:

"Суджук гейт" и цялото обществено внимание, пък и медийното, е обяснимо. То бе привлечено от този елемент от обвинението - 4 тона суджук и 60 килограма пастърма и, мисля че, филе, но това е на повърхността. Това е просто една схема -  ако вие произвеждате колбаси, от вас ще поискат колбаси, ако правите мебели, ще поискат да обзаведете нещо, ако имате дискотека, с мисля, че беше някаква климатична стена, ще трябва да дадете климатичната стена. Това е една порочна форма на управление, която трябва да бъде ликвидирана, на управление по места.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна