Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видинският ансамбъл "Дунав" открива Белите нощи в Бели извор

Снимка: Ансамбъл Дунав

Видинският ансамбъл за народни песни и танци "Дунав" ще открие традиционния фолклорен празник "Бели нощи" във врачанското село Бели извор. Ансамбълът с 45-годишна история се включва в празничната програма по покана на кмета на Бели извор Кирил Илиев.

На 17 август започват Белите нощи. Откриването е от 20 часа с гостуването на ансамбъл "Дунав" от Видин. Той е от малкото ансамбли, които са съхранени в държавата ни и които могат да представят стойностна фолклорна програма. На следващата вечер аз съм поканил и оркестър "Видин" от Видин, когато ще открием тържествено новата сграда на кметството и новия парк. Може би това е единствената сграда с обществено предназначение, която се открива в общината и областта от 25 години. Вечерта за настроението ще се погрижи състав от Сърбия. На следващия ден се представят наши самодейци от селото и наши приятели от читалището на Враца...Обикновено в тия дни се събират повече хора, отколкото идват на събора на селото, каза Кирил Илиев.

Ансамбъл "Дунав" ще представи в Бели извор 90-минутната програма, която изпълни за първи път през месец май, на концерта за 45-годишнината си, обясни художественият ръководител Генчо Генчев:

Това ще бъде повторение на програмата, която направихме във видинския театър през месец май. Радвам се, че хората са я харесали и ни канят. Програмата ни не е лоша, добри солисти, добри танцьори. Оркестърът винаги е стоял добре. На него много се разчита и той трябва да е гръбнакът на целия състав. Отиваме всички. Ще представим 87-минутната програма. Традиционно Ансамбъл "Дунав" е един регионален ансамбъл, който трябва да популяризира фолклора на Видинския край, който не е достатъчно популярен в България и е много интересен.


Фолклорният празник "Бели нощи" започва на 17 август, от 20 часа, в центъра на село Бели извор.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени