Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

20% от слънчевите очила на пазара не отговарят на изискванията

Снимка: БГНЕС
20% от слънчевите очила, които се предлагат на пазара, не отговарят на изискванията, сочи проверка на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.

В разгара на летния сезон инспекторите извършиха масови проверки в близо 300 търговски обекта, в това число и в магазини в морските ни курорти. Повечето от проверките са правени извън специализираните оптики, за да се обхванат по-малките търговски обекти и складовите бази, където обикновено се регистрират и най-много нарушения.

Проверени са 737 различни модели очила, като при над 250 са установени липса на маркировка за съответствие и на инструкция за употреба от производител с превод на български език.

При проверките е установено, че 152 различни модела се предлагат на пазара в нарушение на действащото законодателство и са съставени актове. Други 53 са спрени от разпространение със заповеди.

В лабораторни условия е установено, че пет модела не съответстват на изискванията, а един дори представлява сериозен риск за потребителите, защото не покрива изискванията за UV защита и при употреба ще доведе до опасност от увреждане на зрението. Останалите четири не отговарят на показателя "коефициент на пропускане на светлина", тъй като са със значително по-тъмни филтри от нормите.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна