Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Традиционният събор в местността Петрова нива почита жертвите от Илинденско-Преображенското въстание

Снимка: БГНЕС

Държавният глава Румен Радев ще участва в тържественото отбелязване на 114-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание. Националният възпоменателен събор се провежда в историческата местност Петрова нива. Събитието е под патронажа на президента.

Всяка година на 19-и август тракийци от цялата страна се събират на Петрова нива, за да почетат паметта на загиналите въстаници. В храма-костница "Света Петка" предстои да бъде отслужена заупокойна молитва. В 20.30 часа президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев ще приеме почетния строй на представителните армейски части.

Началото на възпоменателните ритуали е туристически маршрут по комитски пътеки. Програмата включва още урок по история на открито и прожекция на документалния филм "Страници от историята". В 21 часа ще започне празничен концерт с изпълнението на народни песни от Странджанския регион.

В конгреса в местността Петрова нива през лятото на 1903 година, когато се решава обявяването на въстанието, участват над 300 делегати - воеводи и четници. След избухването на бунта за кратко Странджа е освободена и провъзгласена за република с цената на стотици жертви.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна