Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асад: Сирия и Русия се противопоставят на опитите на Запада да установи хегемония в Близкия изток

| обновено на 20.08.17 в 16:46
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сирийският президент Башар Асад направи остро изказване по адрес на западните държави. Войната срещу Запада все още не е спечелена, е заявил Асад на съвещание с дипломатическите служители в сирийското външно министерство.

Страните, които искат да възстановят дипломатическите си представителства в сирийската столица и отношенията си със сирийското правителство, трябва да прекратят подкрепата си за бунтовниците. Не сме толкова изолирани, колкото си мислят. Тяхната арогантност ги кара да мислят така, посочи Асад в предаване по сирийска телевизия:

Няма да има нито сътрудничество в сферата на сигурността, нито отваряне на посолства, нито каквато и да било роля за някои държави, които твърдят, че търсят решение на сирийския конфликт, докато не скъсат връзките си с тероризма, посочи още Асад. Той заяви, че няма никакво доверие в турския президент Реджеп Ердоган, като го нарече, политически просяк, който се надява да получи някаква роля.

Сирийският президент обвинява Запада, че се стреми да установи хегемония над Близкия изток, но, по думите му, Сирия и Русия се противопоставят на тези опити:

Когато говорим за преодоляване на заговора на Запада, това не означава, че сме спечелили. Нека да бъдем реалисти и да не преувеличаваме. Битката продължава, заяви Башар Асад. 

По думите му, принципната позиция в защита на националния суверенитет, заета от Сирия, стана причина за започналата срещу нея война. Сирийският президент подчертава, че сирийците скъпо са платили за провала на заговора на Запада и "Мюсюлманските братя", но цената на съпротивата е по-малка от цената на капитулацията.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна