Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма данни за пострадали български граждани при земетресението на италианския остров Иския

За момента жертвите са две, ранените са 39, от които един човек е в тежко състояние

| обновено на 22.08.17 в 15:06
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Земетресение от магнитуд 4,0 разтърси италианския остров Иския. За момента няма пострадали българи, като посолството ни в Рим е в непрекъснат контакт с местните власти. Всички български граждани, които желаят да получат актуална информация или да подадат сигнал за техни близки и познати, могат да го направят на дежурните телефони на посолството в Рим: +39 06 322 4640 и +39 06 322 4643.

Жертвите засега са две жени: едната затрупана от собствения ѝ дом, друга – от паднал корниз от местната църква. Ранените са 42, от които един човек е в тежко състояние. Има напълно срутили се сгради.  Спасени са и трите деца, затрупани под развалините на дома им след земетресението на италианския остров. Братчетата - на 7 месеца, 7 и 11 години са в добро състояние.

Най-тежко е пострадало селището Казамичиола, където напълно са разрушени 6 сгради. Като термален център, той е пълен и с туристи, поради което в момента без подслон в района му има 2600 души. Гражданска защита започва оглед на хотелите с цел тяхното настаняване или преместване в други туристически структури. Организирано е и извънредно извозване до пристанището на Неапол.

Остров Иския се намира в Неаполския залив, който е вулканична зона. Тя е под наблюдение на местния Институт по вулканология, тъй като е свързана и с вулкана Везувий. Епицентърът на земетресението е в морето на 5 километра от Флегрейското крайбрежие на острова на 5 км дълбочина. Специалисти обясниха, че трус с магнитуд от 4 по Рихтер и с продължителност само от 7 секунди е довел до разрушения, защото районът е вулканичен и при земетресения точното измерване на трусовете е трудно и сложно.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна