Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Делото срещу бившия директор на Фонда за лечение на деца е върнато на прокуратурата

Съдия от Специализирания съд видя отстраними, но съществени нарушения в обвинителния акт

Павел Александров
Снимка: БГНЕС

Специализираният наказателен съд върна на прокуратурата делото срещу бившия директор на Фонда за лечение на деца Павел Александров. Съдия Николай Димитров е прекратил делото заради противоречия в обвинителния акт, обявиха пред "Хоризонт" от Специализирания съд.

Обвинителният акт, според който Александров и още трима бивши служители на Фонда за лечение на деца са действали като организирана престъпна група, неправомерно харчила пари, прехвърляла задължения към Здравната каса и вършила длъжностни престъпления, беше в внесен в спецсъда на 1-ви август. В него съдия Николай Димитров е видял отстраними, но съществени и ограничаващи правото на защитата, нарушения. Сред тях – противоречие между диспозитива и обстоятелствената част на обвинителния акт. Възраженията на магистрата са описани на няколко страници, с които прокуратурата трябва да се съобрази, преди да направи втори опит да вкара делото в спецсъда. Всичко това ще се случва след съдебната ваканция, казаха пред "Хоризонт" от институцията. 

Адвокатът на Александров уточни, че не е запозната официално с разпореждането, с което съдия Димитров е върнал обвинителния акт, с който Диана Ангелова също все още не разполага. Тя, Александров и останалите адвокати и подсъдими ще го получат официално едва след като процесът бъде насрочен за разглеждане в публично заседание.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна