Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп: Ако трябва, ще затворим правителството, но ще построим стената на границата с Мексико

Разпръснаха със сълзотворен газ протестиращи срещу политиката на Доналд Тръмп

БНР Новини
Снимка: БТА

Ако трябва, ще затворим правителството, но ще построим стената на границата с Мексико, заяви американския президент Доналд Тръмп на митинг в конгресния център във Финикс, предаде Ройтерс. По проблема със Северна Корея Тръмп вижда положителен обрат. За севернокорейския лидер Ким Чен Ун , президентът каза, че отчита факта, че той започва да уважава американската страна. От това може да излезе нещо положително, заяви Тръмп пред поддръжниците си в столицата на щата Финикс. В речта си той се върна към първоначалната си теза, че насилието в Шарлотсвил, за което като главни виновници се сочат расисти и неонацисти, може да е причинено от различни посоки. Тръмп отново се нахвърли срещу медиите с думите: Време е да изобличим лъжите на мошеническите медии и да разкрием ролята им в подбуждането на насилие.

Междувременно, извън конгресния център във Финикс се спречкаха привърженици на Тръмп и протестиращи. Наложило се е полицията да разпръсне с димни гранати и газ множеството. Съобщава се, че някои от протестиращите са замеряли полицаите с бутилки и камъни. Не се съобщава точният брой на демонстрантите, но според местни медии те са няколко хиляди. 

Кметът на Финикс Грег Стантън беше помолил американския президент да отложи политическия си митинг, за да даде време за потушаване на напрежението след събитията в Шарлотсвил. Протестиращи срещу Тръмп скандираха: "Срам, срам, срам" и "Не на Тръмп, не на Ку-Клукс-Клан", "Не на фашистки Съединени щати". Привърженици на президента отвърнаха с призиви да се построи стената.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени