Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Златната" Християна Тодорова – кандидат за член на Комисията на атлетите към ФИГ

Снимка: БФХГ

Българска федерация по художествена гимнастика номинира Християна Тодорова за свой кандидат за член на Комисията на атлетите към Международната федерация по гимнастика (FIG).

Комисията е с мандат 4 години, а изборът на членовете се провежда по време на първото световно първенство след олимпийската година. Сега това ще е шампионата на планетата, който ще се проведе от 30 август до 3 септември в Пезаро (Италия).  Комисията заседават заедно с техническите комитети на централата и представя  спортистите на всички големи първенства. В нея има по един представител от всички гимнастически спортове.

Изборът ще бъде на 1 септември. Другите кандидатки са досегашната представителка в комисията от Беларус Любов Чаркашина и представителката на Украйна Анна Резитидинова. Всички кандидатки ще представят своите платформи. Право на глас имат всички държави участващи на световното първенство, но гласуват само гимнастички. Всяка държава има право само на 1 глас.

За първи път за член на комисията се кандидатира гимнастичка от ансамбъл, а номинацията е първа за България. Християна Тодорова е европейска и световна шампионка. На олимпийските игри в Рио де Жанейро заедно с Михаела Маевска, Ренета Камберова, Цветелина Найденова и Любомира Казанова спечели бронзов медал. След като приключи състезателната си кариера Тодорова се насочи към съдийското поприще.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна