Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нинова след среща със ССБ: На обща позиция сме, че има нужда от нов антикорупционен орган

| обновено на 24.08.17 в 19:27
Снимка: БГНЕС


Националното бюро на БСП ще има последната дума за финалния вариант на проекта за антикорупционен закон на социалистите. Това каза лидерът на партията Корнелия Нинова след първата среща от поредицата, които БСП започва с представители на магистратската общност. Срещата  беше със Съюза на съдиите в България.

Един час, без присъствие на медии, продължи обсъждането по варианта на БСП за антикорупционен закон.

На срещата от Съюза на съдиите са отишли с предварителен анализ на закона и три основни забележки - да има прозрачна процедура за издигането на членовете на бъдещата антикорупционна агенция, да има гаранции - чрез конкретно посочена институция за контрол на дейността ѝ, да има конкретни стъпки за истинско реформиране на прокуратурата.

На тези забележки Нинова обясни, че те ще бъдат отчетени, както и тези на другите представители на съдебната власт, с които БСП ще се срещне другата седмица. И акцентира на пресечното в позицията на партията и ССБ:

На обща позиция сме, че има нужда от такъв специален нов орган, а не от събиране механично на досега съществуващи органи, които не са дали резултат в борбата с корупцията. Те смятат, че не е противоконституционно, възможно и допустимо президентът да назначава председателя на орган. Не е противоконституционно, възможно и допустимо този орган да има разследващи функции, каза Корнелия Нинова.

Прозрачност при избора на членове на предлаганата от БСП агенция "Антикорупция" и яснота пред кого тя се отчита, поискаха от Съюза на съдиите. От БСП обещаха да прецизират тези текстове, доволни, че чуха от съдиите, че идеята им президентът да назначава председателя на агенцията и тя да има разследващи функции, не противоречат на Конституцията, както твърдят опонентите им от ГЕРБ.

Принципното "да" на специален орган, не означава подкрепа за един от двата алтернативни проекта за борба с корупцията - на ГЕРБ и на БСП, каза председателят на Съюза на съдиите Атанас Атанасов и напомни, че това е политически, а не професионален въпрос. После предупреди, че без независима съдебна власт и особено прокуратура:

Никаква борба с корупцията не може да е успешна, защото корупцията е нещо, в което са ангажирани лица, които упражняват власт.

От БСП обаче коментираха, че законът няма да засегне прокуратурата, а събирането само на доказателства преди нея.

Целта на този орган е качествено и специализирано разследване и веществени доказателства, които след това ще бъдат дадени на преценка на прокурора, заяви Крум Зарков.

Вие, какво искате? Да отнемем правомощията на прокуратурата да внася обвинителен акт?, каза Корнелия Нинова.

Следващата седмица срещите на БСП с магистрати и юристи продължават:

Предвиждаме на президентската институция да има роля в този процес, така че е нормално да го представим и там, каза лидерът на БСП и обеща на 2 септември да е ясен финалният и вече одобрен от Националния партиен съвет проект за антикорупционен закон.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна