Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дъщерята на Цветан Василев с мярка за неотклонение в Сърбия

Снимка: www.vassilev.bg

Радосвета Василева, дъщерята на банкера Цветан Василев, е с мярка за неотклонение в Сърбия, но не е в ареста. Това съобщи самата тя в новосъздадения си блог. Там Радосвета Василева разказва, че сръбските власти са ѝ обяснили, че за нея е издадена червена бюлетина на Интерпол.  Василева се издирва от началото на месеца с европейска заповед за арест по обвинение за пране на пари.

Тя е влязла в Сърбия заради рождения ден на баща си, който е на 12 август. След като отива, за да се регистрира като всеки чуждунец, разбира, че България я търси чрез Интерпол. Тя разказва в блога си, че сръбските полицаи били много любезни, предложили ѝ вода и храна,  я гледали със съчувствие. От публикацията не става ясно колко време е била в ареста, но става ясно,че казусът ѝ доста бързо е стигнал до сръбския съд, който преценил да я пусне на свобода, но - като баща си и майка си, и Радосвета Василева трябва да се подписва  периодично в местен полицейски участък и няма право да напуска Сърбия. Няма официална информация дали и за нея има или ще бъде направено искане да бъде екстрадирана в България.

Публикацията, в която дъщерята на Цветан Василев коментира подвигнато ѝ  задочно обвинение за пране на пари и добавянето към семейния списък на издирвани лица е в публикация - на български и на английски, озаглавена: " Как българските корумпирани власти злоупотребяват с „Червената бюлетина“ на Интерпол за брутални политически вендети". Проблемите на семейството си тя обяснява с желание да бъдат разграбени активите на КТБ чрез  "срамна схема, в която българската прокуратура е един от основните фактори - обществена тайна е, че тя работи в тясно сътрудничество с г-н Пеевски". Публикацията в блога на Василева приключва с призив да се подпише петиция в подкрепа на жалбата на баща й по американския закон "Магнитски".

Дъщерята на собственика на фалиралата КТБ разказва, че същото се е случило и с майка ѝ, когато пред 2016-а година посетила съпруга си и също се оказала със задочно обвинение за пране на пари и издирвана от Интерпол.  В публикацията си Василева обявява още, че семейството ѝ е завело дела в Европейския съд по правата на човека, а обяснението ѝ защо и тя е станала интересна за българските власти, е задвижената процедура по американския закон "Магнитски".
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна