Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 150 пожарникари и военни ще дежурят през нощта в района на пожара в Кресненското дефиле

| обновено на 26.08.17 в 20:12
Снимка: Кети Тренчева

Над 150 пожарникари и военнослужещи ще дежурят тази нощ в района на пожара край Кресненското дефиле.

По информация на директора на Югозападното държавно предприятие инженер Дамян Дамянов засегнатата площ е 16 хиляди декара.

Четири са основните огнища, които остават под специално наблюдение през нощта. Едно от тях се разгоря в края на деня. Пожарът възникна в северозападната част на огнения фронт. От мястото са изведени 50 пожарникари, които са работили в участъка.

Според главен комисар Николай Николов няма опасност от разрастване на огъня. В момента се правят просеки, които да го ограничат. Пожарът е върхов, горят борови насаждения.

Продължава да се наблюдава и ситуацията край село Влахи, където има опасност огънят да навлезе в Национален парк Пирин. Засега полложението там е овладяно, каза още комисар Николай Николов.

Пътят през Кресненското дефиле е отворен, но задимен. Обстановката там ще продължи да се следи.

Близо хиляда души участват в гасенето на пожара в дефилето. В потушаването му се включиха и два военни хеликоптера, специализирана наземна техника, доброволни формирования от София и Пловдив, както и доброволци и от близките населени места.

Уточнихме, че са били тук на терен 42 пожарни автомобила и друга техника, разбира се. Имало е освен от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението"  участници, разбира се основният състав от полицията, от жандармерията, от Югозападното държавно предприятие и от Регионалната дирекция по горите. Аварийно-спасителното звено беше тук, от София, знаете, от Столична община. От Българската армия 85 военнослужещи, основно от бригадата от Благоевград и София. Двата вертолета, които постоянно виждахме на терен и които много ни помогнаха. Досега са направили около 160 захода. През тези дни досега са изхвърлени около 340 тона вода, обясни на брифинг тази вечер вътрешният министър Валентин Радев.

Огънят не застрашава къщите в селата в близост, но вечерта там няма да има ток.

Местните граждани, които населяват околните села, да знаят, че този далекопровод, който и днес на брифинга сутринта казах, 20 киловолта е, няма да го пуснем. Поради това, че трябва да бъде безопасно за местните граждани най-вече, а и за тези, които ще участват и ще останат дежурни през нощта да наблюдават пожара, каза още Радев.

От снощи жителите на селата Остава, Стара Кресна и Сенокос вече са по домовете си. Дежурни екипи следят за тяхната безопасност денонощно.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна