Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йотингер: Държавите членки на ЕС трябва да заделят повече за мигрантското споразумение с Турция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският комисар за бюджета и човешките ресурси Гюнтер Йотингер заяви, че страните от Европейския съюз трябва да заделят повече пари от националните си бюджети, за да се изпълнят задълженията по мигрантското споразумение между блока и Турция.

Йотингер призова държавите членки да се придържат към поетия ангажимент и да заделят повече от 2 милиарда евро от националните си бюджети до края на 2018-а.

В интервю Йотингер заявява, че Европейската комисия вече има планове за отпускането на около 300 милиона евро от ресурсите си за втория транш към Турция в размер на 3 милиарда евро.

Държавите членки ще трябва да финансират поне два милиарда, казва европейският комисар пред германското списание Дер Шпигел.

Държавите от ЕС и Турция постигнаха споразумение през март 2016-а за ограничаването на нелегалната миграция през Егейско море с вземането на по-стриктни мерки срещу трафикантите на хора и подобряване на условията на живота на близо трите милиона сирийски бежанци в Турция.

ЕС обеща да задели 3 милиарда евро като първи транш от обща сума от 6 милиарда евро за различни проекти в подкрепа на сирийските бежанци.

Според споразумението ЕС трябва да осигури още 3 милиарда евро на Турция до края на 2018-а. 

Въпреки че плана допринесе за намаляване на бежанския поток, турските власти разкритикуваха блока за забавяне на обещаното финансиране.

В Турция има повече сирийски бежанци отколкото в която и да е друга страна по света. Държавата е похарчила повече от 20 милиарда евро собствени средства в помощ на бежанците от началото на войната в Сирия.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна