Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лейбъристите се обявиха "за" мек Брекзит

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Великобритания ще призове в понеделник Европейския съюз "да прояви въображение" и да съдейства, така че дискусиите да се съсредоточат повече върху бъдещите отношения, отколкото върху уреждането на раздялата, предаде Ройтерс. Според агенцията за повече гъвкавост от страна на Брюксел ще настоява британският министър за Брекзита Дейвид Дейвис

Междувременно опозиционната Лейбъристка партия обяви промяна в политиката си, която открива възможност Лондон да остане част от единния европейски пазар и митническия съюз години след излизането на Евросъюза. Този статут ще е част от "мек" Брекзит, обяви говорител на партията, цитиран от Ройтерс. Партията ще предложи същите "основни условия", както в сегашните отношения с Брюксел, да се запазят в един преходен период след Брекзита през 2019 г. А след това – всички опции ще бъдат отворени, обясни говорителят.

Коментарите му са по повод публикация във вестник "Гардиън", в която министърът за Брекзита от правителството в сянка Киър Стармър подкрепи "продължаване на членството в единния пазар след напускането на общността. Това именно превръща лейбъристите в партията на "мекия Брекзит", като целта е икономическите последици да са по-безболезнени.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна