Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Румъния се очакват протести срещу предложените промени в съдебната система на страната

romania_flag
Снимка: БГНЕС

В Румъния предизвиква недоволство обявеният през седмицата пакет от предложения за промени в съдебната система. Днес се очакват протести в Букурещ и в други градове на страната. 
Министърът на правосъдието Тудорел Тоадер представи в сряда пакета от промени, които включват назначаването на главния прокурор на страната и главния прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията да става от Висшия съвет на магистратите по предложение на министъра на правосъдието. С това предложение фактически се елиминира участието на президента от процеса на назначаване на ръководителите на тези ключови институции. Друга промяна е прехвърлянето на Съдебната инспекция към министерството на правосъдието.     
Президентът Клаус Йоханис реагира на предложенията с коментара, че те представляват "атака срещу върховенството на закона, независимостта и доброто функциониране на съдебната система и борбата с корупцията".  
ЕК също поиска от румънското правителство повече детайли около предложенията за промени в законите за съдебната система, като изрази тревога, че те може да бъдат стъпка назад в борбата с корупцията, предаде Ройтерс. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна