Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НИМ ще спасява уникалните стенописи от църквата в село Беренде

Идеята е стенописите от малкия храм да се пренесат в музея

Снимка: http://terrabyzantica.blogspot.bg

Националният исторически музей ще направи опит да придобие старинната църква в с. Беренде, община Годеч. Това съобщи за "Хоризонт" директорът на институцията проф.  Божидар Димитров.

Църквата е в окаяно състояние, но стенописите в нея, които са от 13-и век, са изключително ценни. 

Националният исторически музей няма да купува църквата, уточни Божидар Димитров. По думите му придобиването ще стане не чрез нотариален акт или като собственост на терена:

http://terrabyzantica.blogspot.bgПросто като я "пренесем" в Националния исторически музей. Църквата е малка - 4 на 6 метра и е стенописана по времето на цар Иван Асен - има негов образ, както и негови надписи.

Поразява изключителното майсторство на художника и е странно, че църквата е оставена на произвола на съдбата, посочи още Божидар Димитров.

Музеят вече има подобен опит. Преди шест години италианска фирма, строяща сграда на столичната улица „Позитано“, се натъкнала на две гробници. За да бъдат запазени, те са пренесени в Националния исторически музей. Пренасянето на църковните стенописи сега ще струва около 40-50 хиляди лева, изчисли Божидар Димитров.

По думите му, всеки музей по света би се гордеел да има стенописи от тази епоха.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна