Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калфин: Можем да използваме реформите по повод "социалния дъмпинг" в интерес на българските работници

Въпросът за т.нар. "социален дъмпинг", поставян особено остро от новия президент Макрон, е политически

Снимка: БГНЕС

В интервю за предаването "12+4" по "Хоризонт" бившият министър на външните работи и на социалната политика Ивайло Калфин подкрепи тезата, че въпросът за т.нар. "социален дъмпинг", поставян особено остро от Франция и новия президент Макрон, е политически:

Въпросът е преди всичко политически действително и той не е свързан само с кампанията на френския президент. Този въпрос се повдигна преди 2-3 години от няколко държави от Европейския съюз – това бяха Франция, Люксембург, Швеция, които поставиха въпроса, че тогава, когато в техните страни работят работници, които са на трудов договор от друга страна-членка на Европейския съюз – и това са командированите работници, на практика те заобикалят националното законодателство – националното законодателство на приемащата страна, тъй като трудовите им договори не съответстват и не е задължително да съответстват на трудовото законодателство на приемащата страна, а в Европа не е унифицирано трудовото законодателство – то е национално до голяма степен. При това действително изглежда, че има принципен проблем, но факт е обаче, че много малка част от работещите в Европа – това са само нула цяло и три процента, ако не се лъжа, от работната сила – е ангажирана на този принцип и то основно са концентрирани в строителството – така че практическият проблем не е толкова голям, колкото изглежда.

Като припомни, че в страните в рамките на ЕС има големи разлики не само в трудовото законодателство и заплащането, но и при социалните системи, Калфин прогнозира:

Това, което можем да очакваме в Европа и по принцип, е да има преразглеждане на тази пълна свобода, която имаме, и тя е свързана с това, че има доста големи разлики в заплащането и развитието между отделните страни.

Ако гледаме за България специално и конкретно въпроса за командированите работници – първо, трябва да кажем, че проблемът не е толкова голям и действително ние можем да използваме този въпрос, ако по подходящ начин се промени законодателството, така че да гарантираме на българските работници в чужбина добри условия, обясни още експертът. Той даде пример, че приемането на минималните стандарти на приемащата страна за заплащане, е промяна в правилна посока, но отхвърли предложението за ограничаване на срока за командироване на работници.

Ивайло Калфин отбеляза още, че обсъжданите промени в някои от европейските регламенти, свързани със свободното движение на хора, са провокирани от т.нар. "социален туризъм" и миграцията на хора, които искат не толкова за работят, колкото да се възползват от щедрите социални системи в други страни от ЕС.

Това са процеси, които трябва да приемем – те няма да ограничат свободното движение на хора, които искат да работят, те ще ограничат свободното движение на хора, които искат да злоупотребяват с чужди социални системи, каза Калфин в заключение по повод обсъжданите промени в европейското законодателство, които засягат т.нар. "социален дъмпинг".

Цялото интервю на Лъчезар Цветков с Ивайло Калфин можете да чуете от звуковия файл.  

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна